Motor mærke B.L.A

98,75 kr.

Super flot mærke trykt på krom folie. Mærket måler 157x92mm.

Læs mere om Brødrene Larse Jernstøberi & Mskinfabrik BLA/B.L.A under produktbeskrivelse

Varenummer (SKU): BLA 01 Kategori:

Beskrivelse

Se mere på http://motorsamlingen.dk/

 

I 1892 ankom Gregers Christian Larsen til Aså, kun 23 år gammel, han havde et stykke jord øst for byen og ved vandet, hvor han opførte en smedje, på trods af at byen allerede hav- de 2 smedjer.
Larsen var udlært hos skibssmed Villadsen i Ålborg ( Villadsen fremstillede senere bådmoto- rer kaldet Densil ), men havde også arbejdet med maskinbygning på en fabrik i Fjerritslev, inden han tog på valsen i Østrig og Tyskland.
Få år senere havde han tjent så meget, at han kunne anlægge det første jernstøberi i Vendsyssel. Det var primitivt, men fungerede p.g.a. dygtige medarbejdere og Larsens årvå- genhed.
Det rygtedes hurtigt blandt bønderne, hvad støberiet og smedjen kunne fremstille og snart var der gang i salget af kærneværker til smør, små tærskeværker, hesteomgange, hakkel- sesmaskiner, tromler, roeskærere, samt tallerken- og knivharver. Endvidere leverede man også store mængder støbegods til Burås i Ålborg.
I 1910 begyndte fabrikationen af de første underløberkværne her i landet ( de hed Jyden ) og samtidig kom de første benzinmotorer til stationær drift.
I 1913 kom petroleumsmotoren med glødehoved til landbrug og fiskeri.
Den 1. Juli 1912 overtager Larsens sønner – Ingeman, Gregers og Hans – den daglige drift af virksomheden.

 

 

Salget af motorer gik godt til 1917, hvor der blev mangel på petroleum p.g.a. krigen.
På dette tidspunkt begynder fabrikationen af den berømte Diamant kværn med lodretgående sten, som solgtes i titusindvis over hele verden.
Gregers Larsen dør i 1926 og året efter genoptager man produktionen af motorer. Denne gang vandrette petroleumsmotorer med magnettænding. Omkring 1935 begynder man at konstruere en liggende dieselmotor. De første er til salg i 1938, men da dieselmotorer er dy-re i anskaffelse, blev de mest solgt til større gårde, industrien samt til tørveproduktion.
En anden stor salgsartikel var malkemaskinen, som solgtes i titusindvis.
Ud over sin maskinfabrik havde Gregers Larsen fra sidst i 1880’erne til 1909 lejet kalkovnen i Aså. Herfra forsynede han store dele af Vendsyssel med brændt kalk.

De forskellige motortyper.

Den første motor kom som sagt omkring 1910 og det var en stationær lodret 1 cyl. 4 takt topventilet med en tvangsstyret ventil, magnettænding og tændflange (mekanisk tændrør). Denne blev fremstillet indtil 1920.
1914 begyndes fabrikationen af glødehovedmotorer til fiskerne. Det er 1 cyl. 4 takt topven-tilet med åbent krumtaphus og omstyrbar propel. Motoren er meget lig HEIN fra Randers. Denne fremstilles frem til 1920.

 

 

 

 

 

Anmeldelser

Der er endnu ikke nogle anmeldelser.

Vær den første til at anmelde “Motor mærke B.L.A”